Showing posts with label Finches. Show all posts
Showing posts with label Finches. Show all posts

Zebra Finch

The Zebra Finch, is the most common and familiar estrildid finch of Central Australia and ranges over most of the continent, avoiding only the cool moist south and the tropical far north. It also can be found natively in Indonesia and Timor-Leste. The bird has been introduced to Puerto Rico , Portugal ,Brazil , and the U.S..

The ground-dwelling Zebra Finch grows to a size of about 10 centimetres (3.9 in) long and prefers to eat grass seeds. This species' vocalizations consist mostly of chattering trills and calls.

Habitat

Zebra Finches inhabit a wide range of grasslands and forests, usually close to water. They are typically found in open steppes with scattered bushes and trees, but have adapted to human disturbances, taking advantage of human-made watering holes and large patches of deforested land. Zebra Finches — including many human-bred variants to the species — are widely kept by genetic researchers, breeding hobbyists and pet owners.

The Zebra Finch breeds after substantial rains in its native habitat, which can occur at any time of the year. Birds in captivity are ready to breed year-round. Wild birds are adaptable and varied in their nesting habits, with nests being found in cavities, scrub, low trees, bushes, on the ground, in termite hills, rabbit burrows, nests of other birds, and in the cracks, crevices, and ledges of human structures. Outside of the breeding time, brood nests are constructed for sleeping in.

Lifecycle

The life expectancy of a Zebra Finch is highly variable because of genetic and environmental factors. The Zebra Finch may reach up to 15 years in its natural environment, averaging 5 to 10 years in captivity.If they are kept caged they normally live for 8-10 years, if they are well looked after and happy, they will most likely live for around 12 years. The greatest threat to the survival of the species are predation by cats and loss of natural food.

Song and other vocalizations

Zebra Finches are loud and boisterous singers. Their call can be a loud "beep", "meep", "oi!" or "a-ha!", sounding something like a toy trumpet or the buttons on a phone being pushed. Their song is a few small beeps, leading up to a rhythmic song of varying complexity in males. Each male's song is different, although birds of the same bloodline will exhibit similarities, and all finches will overlay their own uniqueness onto a common rhythmic framework. Sons generally learn the song of their father with little variation. Songs may change during puberty, but afterwards they are locked in for the life of the bird. Scientific research at Japan's RIKEN institute has suggested that singing to females is an emotionally rewarding experience for male Zebra Finches.

Male Zebra Finches begin to sing at puberty while females lack a singing ability. This is due to a developmental difference, where in the embryo, the male Zebra Finch produces estrogen, which is transformed into a testosterone-like hormone in the brain, which in turn leads to the nervous development of a song system. Their song begins as a few disjointed sounds, but as they experiment and match what they sing to the memory of the father's song, it rapidly matures into a full-fledged song. During these formative times, they will incorporate sounds from their surroundings into their song, also using the songs of other nearby males for inspiration.

Male finches use their song, in part, as a mating call. The mating act is usually accompanied by a high pitched whining sound. They will also exhibit a hissing sound when they are protecting their territory.

Because Zebra Finch males learn their songs, they are often used as avian model organisms to investigate the neural bases of learning, memory, and sensorimotor integration. The Zebra Finch genome was the second bird genome to be sequenced, in 2008, after that of the chicken. Their popularity as model organisms is also related to their prolific breeding, an adaptation to their usually dry environment. This ability also makes them popular as pet songbirds.

Diet

Zebra Finches, like most estrildid finches, are primarily seed-eating birds, as their beaks are adapted for dehusking small seeds. They prefer millet, but will consume many other kinds of seeds as well. While they prefer seed, captive Zebra Finches will also eat egg food. They are particularly fond of spray millet, and one or two of these small birds will eat a spray millet stalk within a few days. Zebra Finches are messy and voracious eaters, typically dropping seed everywhere.This behavior spreads seed around, aiding in plant reproduction. The availability of water is important to this birds survival, therefore the Zebra Finch will drink often when water is available. A typical Zebra Finch may be plump, because it eats quite often throughout the day.

Breeding

In the Zebra Finch, sudden bursts of gathering behaviors signal that a pair is ready to nest. The pair will pull strings or plant leaves that they can reach, and if there are no available materials to gather, they will use feathers and bits of seed husks. Alfalfa or Timothy Hay is an acceptable nesting material as it is closest to what is readily available in the wild. Any item they can use to build a nest will be deposited in a corner of the cage floor, or in their food dish. When these behaviors are noticed a mating pair should be provided with a sturdy wicker nest about the size of a large apple or orange. This nest should always be placed in the highest possible corner of the cage, opposite the food dish but near the normal night perch. Nesting finches will abandon a perch if it is across the cage with the male showing that he prefers to sit atop the nest while the female lays. During the nest building, however, both will spend the night cuddling inside the nest.

When they accept the nest shell and begin using it each night, they should be provided with an ample supply of very soft bits of string and leaves. They prefer items that are only a couple of inches long and will use nearly any type and color of soft material. The nest shell will be packed with everything they can reach for at least a week before laying begins.

The number of eggs ranges from 2 - 7 eggs per clutch with 5 being the most common number. In captivity, some birds lay larger clutches.

Males and females are very similar in size, but are easily distinguished from one another as the males usually have bright orange cheek feathers, a red beak (as opposed to the orange beak of a female), and generally more striking black and white patterns. The beak is sometimes the only way to tell the gender of a Zebra Finch, as sometimes the orange cheek coloring is faded or nonexistent. Offspring from a similarly colored nesting pair may sometimes vary from the parents coloration, with nestlings from plain grey to completely white. These variations are usually due to mixed breeding between finch types somewhere down the family line especially in pet store birds. However, the orange cheeks are a stubborn indication that a young Zebra Finch is indeed a male and the cheeks begin to appear when the young are about two months old. Young Zebra Finches will also have a black beak, with the coloring coming in at puberty, though it begins changing at age 1 month.

The chicks will hatch according to the laying time of each egg. It is common to have one or two eggs remaining unhatched as the parents begin the task of feeding the nestlings. Though it is preferable to leave nests alone after the egg laying begins, once hatching begins a breeder might find it useful to make daily 'checks' into the nest to correct problems early, such as larger chicks sitting on and smothering smaller ones, thus increasing the number of chicks that eventually fledge. The time from laying until a fledgling adventures outside will vary with each clutch, but generally good eggs will hatch within 14 to 16 days of laying and young will begin to venture out within about three or four weeks of hatching, and will look full grown in about three months. Breeding age is eight or more months. Zebra Finch are usually excellent parents and will readily take turns sitting on the nest and bringing food to the young.

While the female is laying, only her mate will be allowed in the nest. Allowing the pair to start a new family while the first clutch is still in the cage will overly stress all the birds in the family. The father bird will not allow any other birds near the nest while eggs are being laid, so the fussing and shoving will be noisy and tiring for all the birds.

Full Story >>

Brown-capped Rosy Finch

The Brown-capped Rosy Finch (or Brown-capped Rosy-finch), is a medium-sized finch.

Adults are brown on the head, back, and breast with pink on the belly, rump, and wings. The forehead is black. They have short black legs and a long forked tail.

Their breeding habitat is mountain peaks in the central Rocky Mountains of the United States. They build a cup nest in a cavity on a cliff, or re-use abandoned Cliff Swallow nests.

In winter, these birds migrate short distances to lower elevations.

These birds forage on the ground, but may fly to catch insects in flight. They mainly eat seeds from weeds and grasses and insects. They often feed in small flocks.

At one time, the three North American Rosy finches were considered to be one species.

The population of this bird appears to be declining.

Full Story >>

Black Rosy Finch

The Black Rosy Finch (or Black Rosy-finch) is a medium-sized finch.

Adults are black on the head, back and breast with pink on the belly, rump and wings. There is a patch of grey at the back of the head. They have short black legs and a long forked tail.

Their breeding habitat is mountain areas above the tree-line in the western United States. They build a cup nest in a cavity on a cliff.

Most birds migrate short distances to lower elevations and further south.

These birds forage on the ground, may fly to catch insects in flight. They mainly eat seeds from weeds and grasses and insects. They often feed in small flocks, sometimes mixing with Gray-crowned Rosy Finches.

At one time, the three North American Rosy finches were considered to be one species.

Full Story >>

Mountain finch Information

The mountain finches are birds in the genus Leucosticte from the true finch family, Fringillidae. This genus also includes the rosy finches, named from their pinkish plumage. They are apparently closely related to the bullfinches (Marten & Johnson, 1986) and to the Pine Grosbeak (Arnaiz-Villena et al., 2001), diverging from them not quite a dozen million years ago, at the end of the Middle Miocene.

These birds are native to Asia and North America and are typically found in barren mountainous regions. Many species eat more insect material than other finches.
Full Story >>

Pyrrhula Finches Information

Pyrrhula is a small genus of passerine birds, commonly called Bullfinches, belonging to the finch family.

The genus has a palearctic distribution. All species occur in Asia with two species exclusively in the Himalayas and one species, P. pyrrhula, also occurring in Europe. The Azores Bullfinch (P. murina) is a critically endangered species (about 120 pairs remaining), occurring only in the east of the island of São Miguel in the Azores archipelago.

Analysis of the mtDNA cytochrome b sequence indicates that the holarctic Pine Grosbeak (Pinicola enucleator) is the closest living relative of this genus. Arguably, it could be included in Pyrrhula, but more probably is a distinct offshoot of a common ancestor, with the Pine Grosbeak as the sister group to the ancestor of the bullfinches (Arnaiz-Villena et al., 2001). The evolution of the bullfinch species started soon after the Pine Grosbeak's ancestors diverged from them (at the end of the Middle Miocene, about a dozen mya), and it is quite possible that the latter species evolved in North America; what is fairly certain is that the bullfinch radiation started in the general area of the Himalayas. The mountain finches also seem to be part of this clade (Marten & Johnson, 1986).

Bullfinches have glossy black wings and tail feathers. They show a white rump. The legs and feet are fleshy brown. Their short, swollen bill is adapted to eat buds, and is black except in P. nipalensis, which has a yellowish bill. The males can be distinguished by their orange or red breast. Some species have a black cap.

Bullfinch species are sedentary to migratory; probably most populations are partially migratory. Populations winter chiefly within the breeding range, those breeding at high levels tending to make altitudinal movements. Most migrants move short or medium distances, but some (apparently chiefly from Russia) move longer distances; in northern and central Europe, there is no evidence that northern populations move farther than southern ones. North European birds move within a wider compass than central European birds. Bullfinches are also eruptive migrants; numbers migrating show marked annual fluctuations; no link with particular food source has been established. Autumn migration begins late, and is fairly brief, mostly October-November; spring migration February-April.

The Eurasian Bullfinch population in Britain has been in serious decline since the mid-1970s, following a period of relative stability, and numbers have fallen by 62 per cent in 35 years. The decline was initially rapid, but has been shallower since the early 1980s. Nevertheless, the CES and BBS both suggest that the decline is continuing, at least in southern Britain. The demographic mechanism remains unclear (Siriwardena et al. 1999, 2000b), although agricultural intensification is suspected to have played a part. CES data indicate that productivity has increased over the last decade, and nest failure rates at the chick stage (15 days) have fallen from 37% to 21%.

Full Story >>

Evening Grosbeak Information

The Evening Grosbeak is a large finch. In the past, it was treated in a genus of its own as Hesperiphona vespertina, but is now usually placed in the same genus as the Hawfinch of Eurasia.

The breeding habitat is coniferous and mixed forest across Canada and the western mountainous areas of the United States and Mexico. It is an extremely rare vagrant to the British Isles, with just two records so far. The nest is built on a horizontal branch or in a fork of a tree.

The migration of this bird is variable; in some winters, it may wander as far south as the southern U.S.

The Evening Grosbeak is 18.5 cm long. The adult has a short black tail, black wings and a large pale bill. The adult male has a bright yellow forehead and body; its head is brown and there is a large white patch in the wing. The adult female is mainly olive-brown, greyer on the underparts and with white patches in the wings.

These birds forage in trees and bushes, sometimes on the ground. They mainly eat seeds, berries and insects. Outside of the nesting season they often feed in flocks. Sometimes, they will swallow fine gravel.

The range of this bird has expanded far to the east in historical times, possibly due to plantings of Manitoba maples and other maples and shrubs around farms and the availability of bird feeders in winter.

Full Story >>

All About Hawfinch

The Hawfinch is a passerine bird in the finch family Fringillidae. As its closest living relatives are the Evening Grosbeak from North America and the Hooded Grosbeak from Central America especially Mexico, the Hawfinch is sometimes also referred to as the European grosbeak.

This bird breeds across Europe and temperate Asia. It is mainly resident in Europe, but many Asian birds migrate further south in the winter. It is a rare vagrant to the western islands of Alaska.

Deciduous or mixed woodland ,including parkland, with large trees - especially Hornbeam - is favoured for breeding,. The Hawfinch builds its nest in a bush or tree, and lays 2-7 eggs. The food is mainly seeds and fruit kernels, especially those of cherries, which it cracks with its powerful bill.

This large finch species does not form large flocks outside the breeding season, and is usually seen in a pair or small group.

The 16.5–18 cm long Hawfinch is a bulky bull-headed bird, which appears very short-tailed in flight. Its head is orange-brown with a black eyestripe and bib, and a massive bill, which is black in summer but paler in winter. The upper parts are dark brown and the underparts orange.

The white wing bars and tail tip are striking in flight. The sexes are similar. The call is a hard chick. The song of this unobtrusive bird is quiet and mumbled.

Full Story >>

Japanese Grosbeak

The Japanese Grosbeak, is a finch native to East Asia.

Full Story >>

Yellow-billed Grosbeak

The Yellow-billed Grosbeak or Chinese Grosbeak is a species of finch in the Fringillidae family. It can be found in the following countries: China, Hong Kong, Japan, Korea, Democratic People's Republic of, Korea, Republic of, Lao People's Democratic Republic, Myanmar, Russian Federation, Taiwan, Province of China, Thailand, Viet Nam. It is found in these habitats: temperate forests.

Full Story >>

Pets for sale - Latest Ads